Winkelwagen 0

Total: € 0,00

Eigenschappen hout

 Douglas schijf     Douglas

 

Het kernhout van Douglashout heeft meestal een licht-geelrode tot geelbruine kleur die onder de blootstelling van licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjeachtig geelbruin. Het buitenste deel van het hout steekt wit af tegen het kernhout.

Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan en zeer geschikt is voor buitengebruik en alle overige bovengrondse doeleinden. Het hout wordt meestal gebruikt voor de bouw van overkappingen, veranda’s, kapschuren, schuttingen en gevelbedekking. De sterkte en stabiliteit van het Douglas hout, maakt balken geschikt om te gebruiken in constructies.

Douglashout is gedroogd en ongedroogd verkrijgbaar. Het voordeel van gedroogd hout, is dat er minder snel werking als barsten en kieren zullen ontstaan na verwerking.

 

 

 

 

 Eiken schijf      Eiken     

 

Eikenhout is een van de meest gebruikte en bekendste houtsoorten. Het is een hardhout, waardoor het van zichzelf een sterk en vrij hard materiaal is. De kleur van eikenhout varieert ongeveer van redelijk lichtgeel, tot licht bruinere tinten. Na bewerking kan het hout natuurlijk ook nog verkleuren. De kleur wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de lak die gebruikt wordt op het hout. Kenmerkend aan deze houtsoort zijn de noesten en vlamvormige kringen die zichtbaar zijn als het hout tot planken is gezaagd. Het kleurverschil in het hout, de kopsekantscheurtjes, de noesten en andere kenmerken geven het eikenhout de geliefde robuuste en rustieke uitstraling. 

Eikenhout valt in een duurzaamheidsklasse 2 wat betekent dat het onbehandeld een levensduur heeft van zeker 20-25 jaar. Het is een betrouwbaar hout om te gebruiken voor grotere bouwwerken als veranda’s en overkappingen, maar ook voor gebinten die in woningen worden geplaatst als drager en sfeerelement. Omdat deze houtsoort vrij makkelijk te bewerken is, is het tevens een interessante houtsoort voor maatwerkbouwers. Er worden onder andere bedden, kasten, toonbanken, muurbekleding en eettafels gemaakt. Ook wordt deze houtsoort gebruikt als vloer; binnen als houten vloer en buiten als terrasvloer.

Eiken heeft zijn tijd nodig om te vergrijzen, werken en uit te drogen. Aangezien de eik nat verzaagd wordt is er nog looizuur aanwezig in het hart van de eik. Deze kan er voor zorgen dat er bruin/zwartachtige strepen op de eik zullen komen. Dit is enkel in de eerste periode na de plaatsing en zal geleidelijk aan wegtrekken. Dit hoort allemaal bij de eigenschappen van eikenhout.